Bel me terug

Ja, ik wil hier meer over weten!

Neem vrijblijvend en gratis contact met mij op.

Woning kopen - aankoopproces


Bij het kopen van een woning komt veel kijken en over veel zaken moeten beslissingen genomen worden. Kies je voor een bestaande woning in Amsterdam of voor nieuwbouw, voor een huis of appartement? En wat zijn voor jou doorslaggevende factoren? De ligging van de woning of een tuin op het zuiden?

Stap één: wensen woning
De eerste stap bij het kopen van een woning is het op een rij zetten van jouw wensen. Wanneer je dit duidelijk voor ogen hebt, kun je gericht zoeken naar een woning in Amsterdam en een eventuele aankoopmakelaar een duidelijk beeld geven van jouw wensen.

Stap twee: woning zoeken
Vervolgens kun je beginnen met het zoeken naar een woning. Dit kan via websites als Funda.nl en Jaap.nl, maar je kunt ook een zoekopdracht uitzetten bij een makelaar in Amsterdam. Deze gaat dan voor jou op zoek naar een woning die past bij jouw wensen. Vaak beschikken de websites en makelaars echter over dezelfde huizen, het enige voordeel van makelaars is dat ze soms als eerste de woningen mogen aanbieden aan klanten.

Stap drie: Woning bezichtigen
Heb je een woning gezien die je zou willen bezichtigen? Je kunt dit de eerste keer zelf doen. Bekijk de woning, blijf neutraal en stel vragen. Amsterdammers zijn over het algemeen goed van de tongriem gesneden, maar laat je daardoor niet uit het veld slaan. Je merkt vanzelf of je een goed gevoel krijgt bij de woning. Bekijk naast de woning ook overige aspecten als tuin en ligging. Ben je na jouw eerste bezichtiging nog steeds enthousiast? Dan kun je eventueel een aankoopmakelaar in te schakelen.

Stap vier: Aankoopmakelaar
Je kunt ervoor kiezen in zee te gaan met een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar begeleidt je bij de (tweede) bezichtiging van de woning. Dit kan wel zo prettig zijn, aangezien de verkopende partij vrijwel altijd een verkoopmakelaar inschakelt. Een verkoopmakelaar kan een aankoopmakelaar minder snel misleiden, beide partijen zitten immers in het vak. Door een aankoopmakelaar en verkoopmakelaar tegenover elkaar te zetten, zul je minder snel slachtoffer worden van de praatjes van de verkoopmakelaar. De aankoopmakelaar stelt kritische vragen maar moet ondertussen de sfeer wel positief houden. Wanneer je na deze tweede bezichtiging nog steeds enthousiast bent, kun je ook overige aspecten gaan onderzoeken. Breng een bezoekje aan de buren, loop wat rond in de wijk en kijk of alle zaken die je belangrijk vindt in de buurt aanwezig zijn, of makkelijk zijn te bereiken. Een aankoopmakelaar kan tevens voor jou een omgevingsscan uitvoeren, onderzoek doen naar het bestemmingsplan en naar eigendom, naar gebreken en naar het fiscaal statuut van het goed.

Stap vijf: Onderhandelen
Wanneer je enthousiast genoeg bent over de woning, kunnen de onderhandelingen van start gaan.

Ben je goed in onderhandelen, ken je de onderhandelingsstrategieën en ben je goed van de tongriem gesneden? Je kunt er dan voor kiezen zelf de onderhandelingen met de verkoopmakelaar te voeren. Wanneer je voor een aankoopmakelaar kiest, moet je erop letten dat je voor een aankoopmakelaar kiest die het tarief berekent op basis van een percentage van het bedrag dat de aankoopmakelaar van het oorspronkelijke bedrag afonderhandelt. Op deze manier is de aankoopmakelaar er zelf ook bij gebaat voor een zo laag mogelijk aankoopbedrag te zorgen. De eerste makelaar die op deze wijze ging werken in Nederland is Libero Aankoop. Deze makelaar is werkzaam door heel Nederland, maar je kunt ook kiezen voor de aankoopmakelaar in Amsterdam, die dezelfde werkwijze hanteert.

Indien je vooral voor een aankoopmakelaar kiest om de laagste prijs te achterhalen, is het belangrijk dat deze uitsluitend aankoopmakelaar is. Wanneer deze zowel aankoop- als verkoopmakelaar is, kan het zijn dat hij niet tot het uiterste zal gaan bij het onderhandelen met de verkopend makelaar. Dit omdat als de aankoopmakelaar zelf ook woningen in de verkoop heeft hij in de toekomst weer zaken zal moeten doen met deze makelaar, hij zal daarom minder snel geneigd zijn om echt tot het uiterste te gaan.

Stap zes: Naar de notaris
Als je akkoord gaat met de overeengekomen prijs kan het juridische gedeelte van start gaan.

Normaal gesproken maakt de verkoopmakelaar de koopovereenkomst op, in Amsterdam doet de notaris dit echter. De koper heeft het recht om binnen drie dagen na het tekenen van de koopakte deze te ontbinden, zonder daarbij een reden op te geven. Dit is de wettelijke bedenktijd.

Hypotheek
Kijk bij het afsluiten van een hypotheek niet alleen naar de rente. Een hypotheek met een hogere rente kan soms namelijk toch gunstiger zijn. De ene geldverstrekker zal ook bereid zijn meer te willen uitleggen dan de ander en daarnaast is de geldigheidsduur van belang. Een onafhankelijk adviseur kan je advies geven over je mogelijkheden. Deze kan je alle aanbiedingen van alle banken laten zien. Zorg er altijd voor dat de adviseur een uurtarief hanteert en dat provisies worden doorgeschoven naar jou. Onderzoek als starter altijd of je in aanmerking komt voor een koopsubsidie of starterslening. Uiteraard kan een hypotheekadviseur je hierover uitgebreid advies geven.

Op het moment dat de hypotheekofferte getekend is, moeten de hypotheekstukken verzameld worden. Dit zijn veel stukken: er is bijvoorbeeld een werkgeversverklaring nodig, maar ook een saldobiljet. Wanneer je getrouwd geweest bent, wil de bank een convenant, akte van verdeling en vonnis zien.

Een taxatierapport is nodig bij de financiering. Deze wordt opgesteld door een onafhankelijk taxateur. Hij maakt aan de hand van diverse factoren een schatting van de waarde van de woning.