Bel me terug

Ja, ik wil hier meer over weten!

Neem vrijblijvend en gratis contact met mij op.

Aankoopmakelaar Amsterdam, zin of onzin?

Geen aankoopmakelaar inschakelen in Amsterdam

Als je ervoor kiest zonder aankoopmakelaar jouw woning aan te kopen, moet je letten op de volgende zaken:

  1. Zorg er voor dat elke afspraak en iedere bewering schriftelijk vast staat. Verkoopmakelaars hebben vaak de neiging veel te praten zonder concrete afspraken te maken. Stel vragen ter controle en vraag tevens om schriftelijke bevestiging.
  2. Val niet voor de praatjes van de verkoopmakelaar. Wees kritisch, onderzoek en neem niets zomaar aan.

Wel een aankoopmakelaar inschakelen in Amsterdam

Wanneer je wel kiest voor een aankoopmakelaar, let dan op de volgende zaken:

  1. Jouw aankoopmakelaar mag nooit tevens de verkoopmakelaar zijn, de verkoopmakelaar heeft namelijk baat bij een zo hoog mogelijke verkoopprijs. Zorg er dus voor dat je een makelaar kiest die uitsluitend aankoopmakelaar is.
  2. Leg de afspraken die je maakt met de aankoopmakelaar schriftelijk vast. Je kunt hier altijd op terugvallen.
  3. Bekijk, voor je een aankoopmakelaar kiest, hoe deze zijn tarief berekent. Tariefberekening op basis van een percentage van het bedrag dat wordt af-onderhandeld is de meest ideale situatie; de aankoopmakelaar zal er dan namelijk alles voor doen om de aankoopprijs zo laag mogelijk te krijgen; hij of zij verdient dan immers ook meer. In Amsterdam is een aankoopmakelaar werkzaam die op deze wijze zaken doet, zie de Aankoopmakelaar Amsterdam.  
  4. Het is tegenwoordig erg makkelijk jezelf makelaar te noemen. Let dus goed op of de makelaar wel beëdigd is of lid is van een keurmerk (zoals de NVM). Een voorbeeld hiervan is Aankoopmakelaar Libero.

Tips:


1. Zorg er voor dat je altijd kiest voor een makelaar die aangesloten is bij een beroepsorganisatie of werkt met makelaars/taxateurs die hier lid van zijn. Drie grote, bekende makelaarsverenigingen zijn de:

  • Nederlandse Vereniging van Makelaars
  • Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed
  • VastgoedPRO

 

2. Wanneer je een aankoopmakelaar inschakelt, betekent dit nog niet dat je het hele aankoopproces uit handen geeft. Je kunt zelf aangeven bij de makelaar wat je wilt dat de makelaar voor je verricht. Je kunt bijvoorbeeld alleen de bezichtiging, onderhandelingen en overdracht laten uitvoeren door de aankoopmakelaar.


 

Tarieven vergelijken van makelaars in Amsterdam

Het is tevens mogelijk tarieven van makelaars in Amsterdam te vergelijken. Dit kan via de website Amsterdam Aankoopmakelaarstarieven.